Посилення голосу громадськості та участі у плануванні та використанні бюджетних коштів у сфері охорони здоров’я на місцевому рівні

Період реалізації: вересень 2015 р. – серпень 2015 р.

Метою проєкту є реалізація громадської ініціативи, яка спрямована на залучення представників інститутів громадянського суспільства, які представляють зацікавлені цільові групи, пацієнтів до процесів підзвітного та ефективного формування та використання коштів місцевих бюджетів у сфері охорони здоров’я, запровадження механізмів такого залучення та їх застосування у Львівській області.

На сьогодні завдяки активній участі експертів та активістів у сфері громадської участі, у законодавстві наявні ряд інструментів для залучення громадськості до формування та реалізації місцевої та національної політики, розвиваються інструменти для залучення громадян до бюджетного процесу, створення умов для прозорості та відкритості інституцій публічної влади. Незважаючи на те, що відбувається постійний процес оновлення і зміни процедур, громадськість та влада мають певний «арсенал» таких інструментів для співпраці, окрім того, вони можуть їх адаптувати та не обмежені наявними.

Пацієнтські організації, організації, які працюють із певними цільовими групами, на сьогодні не володіють повною мірою знаннями, технологіями здійснення моніторингів, громадського контролю, захисту порушених прав, антикорупційної діяльності, якими володіють аналітичні центри, організації правозахисного чи адвокаційного спрямування. До прикладу, у громадській раді при ЛОДА питання бюджету сприймається сьогодні як «загальне питання», яке може презентувати експерт з питань бюджету, а не розглядається у розрізі задоволення потреб стейкхолдерів програм бюджету та формування запитів на майбутній рік. Насправді залучення громадськості буде життєздатним тоді, коли воно буде побудоване на зацікавленості у реалізації потреб певної групи і максимально наближене до нього, а не загальна «динаміка» бюджету певної території.

Даний проект покликаний стимулювати створення та апробацію комунікаційних механізмів залучення громадського сектору, який певним чином позиціонує свою діяльність як діяльність у сфері покращення стану охорони здоров’я, підвищити розуміння та компетенцію у сфері бюджетоутворення та використання коштів. Також він створить позитивну практику у сфері, яка на сьогодні є однією із проблемних, залучення громадськості до бюджетного процесу, яка може бути стимулом для застосування в інших сферах бюджетного фінансування.

Проект «Посилення голосу громадськості та участі у плануванні та використанні бюджетних коштів у сфері охорони здоров’я на місцевому рівні»  виконувався за підтримки програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».