Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні (партнерський, національний)

Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні (партнерський, національний)

Період реалізації: листопад 2019 – лютий 2020 р.

Партнерський проєкт  Центром “Доброчин” “Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні” виконувався за фінансової підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерланди та у партнерстві з Мережею Ресурсних центрів з розвитку місцевої демократії.

Партнери: Волинський Інститут Права (Волинська область), Центр Громадської Адвокатури (Львівська область), Асоціація сприяння самоорганізації населення (Одеська область), Фонд Розвитку міста Миколаєва (Миколаївська область), Причорноморський Центр Політичних і Соціальних досліджень (Херсонська область), Громадська Ініціатива Луганщини (Луганська область) та Агенція місцевої демократії Дніпропетровської області.

У Львівській області партнером була  ГО “Центр громадської адвокатури”.

В рамках проекту у кожній області громадські організації та одна ОТГ – партнер взяли участь у розробці проектів програми заходів запобігання корупції та роботи із конфліктом інтересів.

Розробка та прийняття таких документів стало хорошою практикою для ОТГ, яке дозволяє якісно відрізнятись громаді як такій, що прагне забезпечити впровадження передбачених законодавством заходів практично у громаді. Також участь у таких проектах сприяє тому, що громада не тільки розробляє і впроваджує проекти розвитку інфраструктури, що подаються на різноманітне фінансування грантодавців, але і  заходи, які сприяють запобіганню порушенням  у сферах прозорості, підзвітності, відповідального управління та взаємодіє із мешканцями громади.

Насправді програма – це перелік заходів і діяльності, яка передбачена в різних законодавчих актах для органів місцевого самоврядування (законів «Про доступ до публічної інформації», «Про запобігання корупції», «Про публічні закупівлі», «Про службу в органах місцевого самоврядування» та інших). Документ допомагає систематизувати обов’язки, визначити систему виконавців, терміни, упорядкувати моніторинг виконання та оцінку ефективності. Окрім того, органи влади можуть передбачати додаткові заходи, які сприяють досягненню прозорості та відкритості роботи, залучення громадськості.

Експерти допомогли провести дві зустрічі із депутатським складом та працівниками органу місцевого самоврядування та на основі уже відпрацьованої методології сформувати проекти документів. Також у рамках проєкту проведені навчання для активістів, обговорення та інтерактивні заняття із молоддю та активними мешканцями.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]