Триває планування та впровадження заходів Стратегії охорони довкілля Тростянецької громади

Триває планування та впровадження заходів Стратегії охорони довкілля Тростянецької громади

Попри виклики сьогодення, продовжується робота з впровадження заходів охорони довкілля в Тростянецька громаді Львівської області.

Воєнний стан має вплив на роботу органів місцевого самоврядування,  можливості задоволення потреб мешканців, визначення пріоритетів у роботі та фінансуванні місцевих бюджетів. Львівщина приймає внутрішньо переміщених громадян, є також транзитною територією, збільшено навантаження на використання природних ресурсів громад. Тому про екологічні питання також варто подумати сьогодні.

У 2021 році Тростянецька сільська рада прийняла Стратегію охорони довкілля громади на 2021-2025 рр., розроблені окремі плани та заходи її впровадження. Із загалу  завдань громади виокремлено ті, що мають вплив на довкілля, зміну його стану та якості, а також враховано спроможність громади, джерел фінансування у реалізації.

Однак, сьогодні, враховуючи ситуацію можливостей обмеження фінансування  частини заходів із бюджету громади, це зобов’язує до перегляду звичайних підходів та активізацію громадськості на вирішення багатьох поточних питань. В першу чергу це стосується збереження та відновлення природних ресурсів зусиллями громад, місцевих мешканців, у тому числі тих, які стали членами громад з інших регіонів,залучення громадськості.

Створення основ формування системи охорони довкілля в громаді, залучення місцевого населення та науковців передбачає проєкт “Підтримка впровадження Стратегії охорони довкілля в Тростянецькій громаді Львівської області”, що реалізується ГО “Центр громадської адвокатури” за підтримки Європейського союзу та Міжнародного фонду “Відродження”  в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety.

Стратегією охорони довкілля Тростянецької громади передбачено чотири стратегічні цілі громади: “Чисте довкілля”, “Енергоефективна громада”, “Стале та ефективне використання надр”, “Громада науково обґрунтованих рішень”.297688521_4867221036712700_4581445197153860654_n

Як зазначає керівник проєкту Ярослав Хауляк: “Стратегія охорони довкілля створила основу для системної роботи щодо впровадження природоорієнтованих рішень, залучення науковців та додаткових ресурсів. Вперше розпочато системну роботу щодо впровадження заходів енергомоніторингу та енергоменеджменту в бюджетній сфері, що дозволить корегувати енерговитрати по кожній з будівель, а діалог з мешканцями дасть краще розуміння дій влади.. Однак сьогодні потрібно зрозуміти, що попередження шкоди довкіллю, збереження та відновлення природних ресурсів, – має бути у пріоритеті самих громад.”

У селі Заклад Тростянецької громади в липні 2022 р. спільно з керівництвом громади, науковцями,  страростатом, місцевими депутатами, активістами, місцевою молоддю проведено інтерактивний еко-просвітницький тренінг на території місцевого природно-туристичного магніту громади – Парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва XVIII ст.

Інтерактивний тренінг став одним із заходів Стратегії, зокрема стратегічної цілі “Громада науково обґрунтованих рішень”.

До проведення зустрічі залучено доцента кафедри раціонального використання природних ресурсів та охорони природи Львівського національного університету імені Івана Франка Наталію Блажко, яка ознайомила присутніх з особливостями функціонування об’єктів ПЗФ місцевого значення, зокрема парків-пам’яток садово-паркового мистецтва.

“Об’єкти природно-заповідного фонду відіграють велику роль у збереженні природи та виконують ряд рекреаційних функцій. Залежно від їхнього розташування та категорії заповідності, зацікавленість ними є різною. Спостерігається більша увага до таких територій в урбанізованих міських територіях та значно менша у сільській місцевості. Парк пам’ятка садово паркового мистецтва біля Доброчинного закладу для сиріт та убогих має вагоме природоохоронне, історичне, культурне та рекреаційне значення, а тому потребує особливої уваги щодо вирішення головних проблем”, – зазначила Наталія Блажко.294157210_4821677734600364_7635285051103004188_n

Попри воєнний стан та відсутність сьогодні туристичного руху, мешканці громади сконцентрували увагу на роботі, яка  допоможе зберегти природні ресурси, підвищить природну красу та унікальні об’єкту.

Інтерактивна частина тренінгу проходила на території Парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва XVIII ст. Він розташований поряд з  історичною пам’яткою – закладом для сиріт та убогих, який був побудований графом Станіславом Скарбеком, тому має вагоме рекреаційне, реабілітаційне та природно-заповідне значення.

Під керівництвом доцентки Наталії Блажко команди за допомогою сучасних інтерактивних програм, визначали зростаючі в парку рослини, а на завершення обговорили заходи щодо знакування найбільш унікальних та цікавих видів. Учасники захоплено визначали рослини, що зростають в парку, активно дискутували щодо історичних подій минулого, сьогодення та обговорювали майбутні заходи розвитку парку.

В умовах воєнного стану питання енергозбереження стають значно важливішими для громад.  Тому потрібними є впровадження енергозберігаючих рішень, хоча здебільшого питання збереження та відновлення природніх ресурсів, екологічних питань вважаються більшістю такими, що не становлять пріоритет.

Водночас у Тростянецькій громаді продовжується робота над заходами впровадження Стратегії охорони довкілля, і саме над цим у серпні 2022 р. працювали учасники в Тростянецькій громаді під час тренінгу “Механізми енергоефективності та енергоменеджменту в громаді”.

Михайло Мельник – експерт з енергоефективності та енергозбереження, розповів учасникам про можливості, політики та пріоритети щодо енергоефективності в громадських та житлових будівлях, енергетичну ефективність та сертифікацію будівель. Також учасники практично працювали щодо вироблення механізмів,  обговорено  різні види заходів щодо покращення енергозбереження в будівлях, які перебувають у власності громади.

Наступним кроком заплановано впровадження системи та плану енергомоніторингу, який планувалося впровадити ще весною на виконання Стратегії охорони довкілля громади на 2021-2025 рр., проте  через військову агресію рф було перенесено. До формування та реалізації заходів залучаються члени робочої групи з впровадження Стратегії. 297613690_4867222110045926_3480921216246095727_n

Діяльність та заходи проводяться в рамках проєкту “Підтримка впровадження Стратегії охорони довкілля в Тростянецькій громаді Львівської області”, що реалізується ГО “Центр громадської адвокатури” за підтримки Європейського союзу European Union in Ukraine  та Міжнародний фонд “Відродження”  в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety. 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду “Відродження” в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety . Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду “Відродження» та Європейського Союзу”.