Покращення діяльності правозахисних організацій шляхом обміну кращими практиками

Період реалізації: лютий  –  травень 2012 р.

Проєкт реалізовано за підтримки “Схід-Схід: партнерство без кордонів” та “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження”.

В Україні є досить велика кількість громадських організацій, які працюють як з сільським населенням так і з населенням маленьких містечок. Однак досить часто таким організаціям бракує досвіду та інформації про те, як правильно та якісно працювати з такою цільовою групою для підвищення її правової обізнаності та активізації щодо захисту своїх прав та інтересів.

Основною метою даного проєкту є обмін досвідом з неурядовими організаціями, які починають працювати в сфері право просвітницької діяльності та правозахисту в невеликих містечках та селах, та спільне вирішення проблем з якими стикаються мешканці сіл та містечок. Також завданнями є підвищення знань неурядових організацій, які тільки починають працювати у сфері право просвіти та правозахисту у невеликих містечках та селах, отримання представниками організацій, які будуть брати участь у стажуванні та семінарі рекомендацій щодо роботи з такою категорію населення як сільські мешканці та врахування цього досвіду при їхній подальшій роботі, надання певних пропозицій щодо вирішення типових та нетипових проблем, які трапляються в селах або маленьких містах, підвищення якості роботи неурядових організацій саме з сільським населенням шляхом врахування досвіду Центру громадської адвокатури та інших НУО з позитивним досвідом роботи, сприяння вирішенню проблем місцевого значення в інших регіонах шляхом застосування запозиченого позитивного досвіду інших НУО, а також підвищення рівня обізнаності і свідомості громадських активістів та місцевої влади щодо вирішення проблем місцевого значення.

В рамках даного проєкту  проведено дводенний семінар-обмін 15-16 березня 2012 року у місті Львові та стажування чотирьох представників неурядових організацій (обиратимуться серед учасників заходу) із вивченням досвіду провідних правозахисних організацій та розвитку місцевих ініціатив. Від проведення таких заходів очікується підвищення рівня знань неурядових організацій, щодо правової допомоги мешканцям сіл, селищ і малих міст, а також одним з очікувань є те, що навики отримані учасниками семінару-обміну та стажування будуть ними використані в їхній громаді та застосовані на практиці. І внаслідок цього буде підвищуватися правова обізнаність та захист прав громадян в населених пунктах де працюють представники цільової групи. Крім того, ми також очікуємо, що буде активізовано самих громадян до участі у суспільному житті своєї громади та для захисту своїх прав, адже це має бути основою діяльності неурядових організацій.