Правова просвіта як спосіб сприяння працевлаштуванню безробітних мешканців сільських районів Львівщини

Період реалізації: січень – червень 2012 р.

Як свідчать статистичні дані рівень безробіття на селі є дуже високий, після ліквідації багатьох сільськогосподарських та аграрних господарств більшість громадян, які проживають в селі, втратили роботу, і на даний час виживають переважно від заняття городництвом на належних їм землях, однак така діяльність має сезонний характер і не спрямована на отримання належних доходів для існування. Як стверджують соціологи більше половини сільського населення не працює, і щотижня з карти України зникає одне село. Щороку поглиблюється тенденція до зростання безробіття на селі. Середньомісячна заробітна плата в сільському господарстві України залишається найнижчою серед галузей економіки.

В Україні загалом існує проблема відсутності правових можливостей для бідних верств населення. Сільське населення в Україні належить до бідних верств населення, і це факт. На селах люди отримали у власність будинки, земельні ділянки, паї тощо, але вони не мають достатньо правових знань, як розпорядитися цим майном, як правильно використати ці ресурси (землю зокрема), щоб отримати дохід, достатній для підтримання належного життєвого рівня. Також сільське населення не знає про можливості отримати доступ до інвестицій для розвитку сільського господарства, рибного промислу тощо, не володіє інформацією про можливість працевлаштування на підходящу роботу та можливості служби зайнятості у цих питаннях. Причиною цього є повна ізоляція сільського населення – як правова, так і інформаційна. Держава нічого не робить для подолання цього, а ресурсів у сільської влади немає, хоча є певні намагання, які не завжди співпадають з наявними можливостями.

Основними завданнями даного проекту є сприяння підвищенню знань щодо можливостей працевлаштування сільського населення для подолання безробіття, можливостей започаткування власної справи для подолання безробіття на селі, та щодо можливостей отримання дотацій та допомог на розвиток виробничої або іншої сільськогосподарської діяльності на селі відповідно до діючих загальнодержавних або територіальних програм.

Для досягнення даних завдань проектом передбачено надання правових консультацій на території п’ятьох сільських рад Львівської області. Дані консультації будуть надаватися юристами за сприяння сільських рад та створених органів самоорганізації населення, шляхом відвідування кожного домоволодіння та надання консультацій безпосередньо в сільській раді. Юристи не лише надаватимуть правові консультації цільовій групі, а будуть також зумовлювати подальші дії сільських жителів щодо практичного подолання безробіття (переконання їх в тому, що слід піти і спробувати працевлаштуватися, отримати певну дотацію тощо). Проблема полягає в тому, що про вищезазначені шляхи усунення безробіття зазвичай не знає ні сільське населення, ні сільська влада, тому необхідно донести до відома як одних, так і других цю інформацію, та дати можливість їм усвідомити, що це реально досягнути. Звичайно, на місцевому рівні існує чимало проблем, які перешкоджатимуть досягненню результатів, які передбачено проектом, але для цього відбуватиметься збір цих проблем, вони підлягатимуть постійному аналізу та пропонуватимуться шляхи їх вирішення. Крім того, відбуватиметься узагальнення та оприлюднення цих проблем та шляхів їх вирішення.

Також в рамках проекту буде досліджено можливості сільської влади щодо прийняття і реалізації територіальної програми зайнятості населення, для чого теж буде здійснено відповідну попередню аналітичну роботу.

Проєкт «Правова просвіта як спосіб сприяння працевлаштуванню безробітних мешканців сільських районів Львівщини» реалізується за підтримки Проекту «Правова країна». «Доступ до правосуддя та правової обізнаності в Україні «Правова країна» є проектом Агенства США з міжнародного розвитку (USAID), що виконується компанією Менеджмент Сістемc Інтернешнл (МSI).