Як організувати роботу із ВПО та іншими соціально вразливими групами – практичний семінар

Як організувати роботу із ВПО та іншими соціально вразливими групами – практичний семінар

18 вересня проведено обмін досвідом щодо організування роботи в громадах з адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб.

Мета заходу – вивчення практичного досвіду роботи громад із внутрішньо переміщеними особами, соціально вразливими групами, забезпечення проживання у місцях компактного проживання, створення умов для задоволення потреб,  у тому числі   із застосуванням соціального підприємництва, енергозабезпечення,  практик інтеграції  соціально вразливих груп в громади,  покращення організації надання муніципальних послуг, активізації  нових мешканців до «самозарадності», реалізації ініціатив у сфері підприємництва, використання механізмів громадської участі.

Проведено обмін досвідом із Тростянецькою громадою  Львівської області та Золотниківською громадою Тернопільської області,  у тому числі центрами, які дали прихисток переселенцям  при Марійському духовному центрі «Зарваниця», молодіжними громадськими радами та громадськими активами.

Протягом насиченого дня учасники – працівники рад, установ, старости, депутати, активісти молодіжних громадських рад, громадських організацій та нових ініціатив – провели зустрічі, обмін досвідом щодо організування якісних послуг у громадах, самозабезпечення, підтримки громадської участі. Представники вивчали досвід місцевого розвитку та забезпечення допомоги в Золотниківській громаді, в якій діє соціальне підприємництво, наявні приклади безвідходного агровиробництва та енергозабезпечення, що дозволяє забезпечувати перебування ВПО та допомагати соціально вразливим групам населення, впроваджувати соціальні проєкти. Цікавими стали ознайомлення із роботою комунальних установ, ЦНАПу, організування інших послуг. Натомість представники Тростянецької громади поділитись власним досвідом, адже в громаді також є успішні практики організування муніципальних послуг, активно діє молодіжна громадська рада, впроваджуються екологічні підходи та еко-стратегування, співпраця із міжнародною техдопомогою, на базі установи  «Доброчинний заклад для сиріт і убогих», що заснована графом Скарбеком ще у 1840 р., діє геріатрія для евакуйованих ВПО. Обидві громади є сільськими громадами із значим потенціалом, прикладами впровадження соціальних проєктів, прагненням до розвитку та підвищення якості життя для мешканців, у тому числі тих, які були змушені покинути свої домівки через повномасштабне воєнне вторгнення та поселитись у громади Західної України.

Зустрічі проведено в рамках проєкту «Сприяння інтеграції та адаптації ВПО Золотниківської громади Тернопільської області шляхом посилення взаємодії та застосування механізмів громадської участі», що реалізується ГО Центр громадської адвокатури за підтримки Європейського союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».