Забуті традиції, ремесла, звичаї – у Львівській області проводяться майстерки для інтеграції та порозуміння дітей та молоді в громадах «Рука в руці»

Забуті традиції, ремесла, звичаї – у Львівській області проводяться майстерки для інтеграції та порозуміння дітей та молоді в громадах  «Рука в руці»

Залучено в першому етапі проєкту 136 дітей та молодих людей. Внутрішньо переміщені та діти із сімей військовослужбовців  взяли  участь в майстерках, ділились своїми традиціями,  спілкувались в інтерактивах для кращого порозуміння та життя в громадах.

Особливістю є те, що заняття  проводять народні майстри/майстрині, що розповідають про традиції та стародавні ремесла.

Відбулось п’ять навчальних, комунікаційних та інтеграційних майстерок.

До Дня Незалежності проведено два майстер-класи. 24 серпня 2023 року  проведено майстер-клас щодо виготовлення дідуха та прикрас до нього. У селах Унів та Лагодів діти із сімей ВПО, що  знайшли прихисток в лаврі та селах, військовослужбовців та народні майстри спільно включились в активну роботу.  Обжинки, дідух і його прикраси –  це давня українська традиція, яка об’єднує цілий обряд, творчість своїми руками, арт-терапію,  за віруваннями забезпечує захист сім’ї та дому. Провів майстерку  один із наших хранителів культурної спадщини та національної ідентичності – народний майстер Володимир Мишолівський.

До проведення майстер-класів до Дня незалежності долучилися і в місті Бориславі. Саме в Бориславі до участі в цікавому майстер-класі долучилися місцева молодь, діти внутрішньопереміщених сімей. Займалася з молоддю місцева майстриня кераміки  Оксана Когут-Бакалець, яка творить неймовірні витвори з глини. Для багатьох учасників їхні захоплення мали відображення у створених власноруч виробах.  Робота з глиною потребує хорошої концентрації та уяви, щоб відтворити в пластичній масі те, що задумано автором. Долучився  Бориславський парк до промоції та проведення.

30 серпня майстер-клас провела майстриня з Миколаївщини області – Уляна Сех. Разом з дітьми  Устя та Миколаївщини  займалися валянням вовни – що є одним із видів арт-терапії. Валяння – одна з найважливіших технік рукоділля. Це стародавній спосіб створення виробів з овечої вовни. Під час цього процесу волокна вовни рвуться і з’єднуються між собою, утворюючи щільний виріб саме так виготовляють іграшки, біжутерію, взуття, фігурки, шапини, торбини, жакети … Розрізняють два способи валяння: мокре та сухе.  На даному занятті учасники робили сухе валяння, а саме причепки та ковтки. Валяння – це цікавий та важливий арт захід, який: розкриває уяву, валяння вовни допомагає розвинути уяву та креативність, коли ми робимо щось своїми руками, ми можемо створювати все, що завгодно, вільний вибір кольорів, форм і матеріалів дозволяє нам перетворити наші фантазії на реальність, розвиває моторику, коли діти валяють вони вдосконалюють свою моторику та координацію рухів. Це важливо не лише для рукодільних проектів, але і для щоденних життєвих навичок. Виражає себе: ручна творчість допомагає дітям висловити свої почуття та емоції. Вона дає можливість знайти нові способи виразити себе, а також допомагає усвідомити і розуміти світ навколо. Формує зосередження та терпіння: Під час ручної творчості діти навчаються концентруватися на своїх проектах та розвивати терпіння. Процес створення вимагає уваги до деталей, планування та завершення початого. Формує навички для майбутнього: Валяння є корисними не тільки в дитинстві, але й у дорослому житті. Вони можуть стати основою для професій в галузі дизайну, моди та багатьох інших сфер. Однак саме важливе для цієї цільової групи – це розвантаження, комунікація, арт-терапія.

29 вересня завдяки   майстрині Галині Данило вдалося зібрати активну молодь, дітей та їх батьків в Бориславському парку. Була і місцева молодь – чиї батьки захищають нашу країну, були і діти, які переїхали до нас з міст охоплених війною. Всі разом творили, навчалися та раділи. Вмілі руки майстрині навчали створювати дитячу еко-іграшку, яка стане прикрасою оселі, гарним подарунком чи просто іграшкою – білочку з сіна, також були рухливі ігри та неформальне спілкування.

30 вересня у Тростянецькій громаді створювали еко-обереги – серце з соломи під керівництвом майстра соломкоплетіння Володимир Мишолівський. Кожне серце є індивідуальним витвором, який дарує радість та натхнення. Створений з натурального матеріалу, соломи, дозволив виявити вміння дітей з плетіння косичок, оскільки цей елемент є основою виробу. Плетіння розвиває дрібну моторику та навчає працювати з натуральним матеріалом таким як солома, дозволяє відчути його властивості та в результаті отримати власний візерунок, оскільки кожна соломина піддається обробці по різному та виявився найскладнішим у створенні декору. Наступний етап – це декорування виробу вівсяними гілочками та кольоровими стрічками. Готовий виріб став чудовою окрасою дому, ялинковою прикрасою чи подарунком.

Проводяться заходи в рамках проєкту «Майстерки для інтеграції та порозуміння дітей та молоді в громадах Львівщини «Рука в руці».

Довідкова інформація

Ініціатива «Рука в руці» була започаткована у 2022 році організацією за підтримки Карпатського фонду як реагування на виклики воєнної повномасштабної агресії.

Чинна діяльність проводиться в рамках ініціативи, що фінансується в рамках проєкту «Підтримка сталих соціальних послуг для вразливих груп населення в Західній Україні» за сприяння Карпатського фонду за фінансової підтримки COFRA та  Фонду Солідарність, Франція.