Інтерактивний тренінг для молоді, дітей, сімей ВПО та активних молодих людей громади

Інтерактивний тренінг для молоді, дітей, сімей ВПО та активних молодих людей громади

13 листопада 2023 року в Золотниківській громаді в селі Зарваниця проведено інтерактивний тренінг для молоді, дітей, сімей ВПО та активних молодих людей громади.

Молодь, учні, представники молодіжних ініціатив, молоді мами – переселенки із дітками, сім’ї із дітьми, які є внутрішньо переміщеними особами, стали учасниками тренінгу.

Відбулось знайомство у неформальних умовах представників молодіжних ініціатив, осередків громадськості, осередків проживання внутрішньо переміщених осіб. Учасники взяли участь у спільному навчанні, посилені знань, формуванні навичок в комунікації між собою через спільні заходи та ініціативи.

Важливим  стало те, що враховуючи  особливості груп, роботу із молодими сім’ями – переселенцями – організовано таким чином, щоб і мами, які залишились із своїми маленькими дітками, могли долучитись до роботи в тренінгу.  Тоді як дітки, яких мами після пережитого війною не хочуть «втрачати» з поля зору, перебували в цьому ж приміщенні. Діти також мали можливість бачити маму, знайомих людей, вони малювали, займались поруч.

Заплановано була участь меншої кількості учасників, що зареєструвались, проте в Марійському центрі Зарваниці зібрались більше сорока учасників із активних молодих мешканців та переселенців. «Інтерактив» – це завжди краще більше учасників, ніж ті, що реєструвались. Ми підтримуємо активність, коли це стосується  громадськості в невеликих громадах, – це добре, коли приходять усі охочі. Це більше думок, обговорень, участі, ті, хто хоче – потім це застосує,  хтось ознайомиться, хтось стане активним у громаді,  а ще певно була  «інклюзія», бо ми не можемо в цих умовах для сімей важливо було бути постійно разом.» – зазначив керівник проєкту Ярослав Хауляк.

Після навчання учасники «закріпили» взаємодію – спільно із народним «дідухомейкером» Володимиром Мишолівським – мешканці та переселенці  дізнавались про традиції, робили дідуха, прикраси, перевесла. Виріб  буде прикрашати Різдвяні Свята в центрах села, і всі учасники були причетні до його виготовлення згадуватимуть про те, як вони можуть разом діяти в громаді.

Проєкт «Сприяння інтеграції та адаптації ВПО Золотниківської громади шляхом взаємодії та застосування механізмів громадської участі» реалізовується за підтримки Європейського союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».