В Золотниківській громаді працювали над механізмами громадської участі та залучення внутрішньо переміщених осіб

В Золотниківській громаді працювали над механізмами громадської участі та залучення внутрішньо переміщених осіб

Золотниківська громада Тернопільської області прийняла значну кількість внутрішньо переміщених осіб через вторгнення рф.  Для частини громада стала вже і домом. Бажання повернутися розбиваються об постійні військові дії, знищення житла та можливостей забезпечення, окупацію територій, звідки вони прибули.

13 листопада 2023 року  громадська організація «Центр громадської адвокатури» провела навчальний тренінг щодо застосування механізмів громадської участі, які доступні в невеликих громадах у період воєнного стану. Проведено захід  із внутрішньо переміщеними особами, активними мешканцями в селі Зарваниця Золотниківської громади.

Вимушено переміщені особи попри щоденне забезпечення потреб, почали думати над тим,  як бути залученими і до процесів, які відбуваються в громаді. Вони прагнуть мати можливість висловити власну думку та бачення процесів, що в ній відбуваються, а також долучатись до розвитку громади.  В громаді прийнята Програма заходів сприяння адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб, що проживають у Золотниківській територіальній громаді,  на період 2023- 2025 років, яка окрім покращення якості муніципальних послуг та інших загальних питань розвитку громади, передбачає залучення переселенців  до участі в громадських ініціативах та житті громади, у тому числі для молоді, жінок, дітей, людей похилого віку.

Основною цільовою групою тренінгу були внутрішньо переміщених осіб, які проживають в громаді та орієнтовані на тривале перебування, інтеграцію, активні жителі.

 

Учасники взяли участь в навчаннях, роботах в групах, плануванні заходів в громаді. Вони ознайомились із  можливостями впливу на рішення та участі в житті громади,  що таке статут територіальної громади, як визначати потреби внутрішньо переміщених осіб, формували бачення вирішення, які можливості передбачено, звідки дізнаватись інформацію, як шукати ресурси та оцінювати власні спроможності,  планувати ініціативи та реалізовувати.

Під час роботи у групах учасники проговорили місцеві механізми громадської участі з практичної сторони та як на рівні з мешканцями бути активним у житті громади, через участь вирішувати проблеми спільноти.

Проєкт «Сприяння інтеграції та адаптації ВПО Золотниківської громади шляхом взаємодії та застосування механізмів громадської участі» реалізовується за підтримки Європейського союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».