Представники органів місцевого самоврядування, громадськості, установ Золотниківської громади взяли участь в тренінгу щодо механізмів громадської участі

Представники органів місцевого самоврядування,  громадськості, установ  Золотниківської громади взяли участь в тренінгу щодо механізмів громадської участі

14 листопада 2023 року в громаді проведено навчальний тренінг щодо механізмів громадської участі на місцевому рівні та як їх «втілити» у життя для застосування.

Завданням стало посилити компетенцію та спроможність  представників органів місцевого самоврядування, активістів щодо можливостей  участі місцевих жителів та інтеграції внутрішньо переміщених осіб, які тривалий час проживають в громаді, та по суті вони вже стали мешканцями громади. Також навчання започаткувало роботу із обговорення порядку реалізації механізмів громадської участі, який має бути передбачений на місцевому рівні та у місцевих нормативно-правових актах.

Так під час навчання обговорювали із учасниками, що таке Статут територіальної громади, адже Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» вказує, що більшість механізмів громадської участі на місцевому рівні мають визначатись цим документом. Також навчання стосувались питань, якими можуть бути складові Статуту, які механізми передбачено в законодавстві та як це працює, які можливості є в громаді щодо громадської участі та що потрібно включити у Статут громади, «місцеві особливості», роль внутрішньо переміщених осіб в громаді, як залучення допомагає попередити соціальні протиріччя та стає ресурсом для місцевого розвитку. Учасники посилили знання та розуміння щодо різних механізмів громадської участі – громадські слухання, загальні збори, місцеві ініціативи, громадські бюджети, підтримка громадських ініціатив, петиції та інше.

Захід проведено Центром громадської адвокатури в рамках проєкту «Сприяння інтеграції та адаптації ВПО Золотниківської громади шляхом взаємодії та застосування механізмів громадської участі», що  реалізовується за підтримки Європейського союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».