Історія успіху «Пізнавально й розвивально»: маленькі внутрішньо переміщені українці брали участь у народних майстерках та творчих заняттях у Львівській області

Історія успіху «Пізнавально й розвивально»: маленькі внутрішньо переміщені українці брали участь у народних майстерках та творчих заняттях у Львівській області

Про цю нашу історію успіху опубліковано у «Книга історій успіху»

Книга зібрала історії грантистів проєкту «Громадськість за демократизацію», який було реалізовано Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій за фінансування Європейського Союзу.

Війна поставила перед організаціями громадянського суспільства та громадами Львівщини нові виклики. Хоча область вважається відносно спокійною для проживання та віддаленою від зони бойових дій, однак вона є однією з транзитних та приймаючих для переселенців. Тоді як батьки та опікуни зосереджені, переважно, на запитах щодо гуманітарної допомоги та питаннях безпеки проживання сімей, діти та молодь по-іншому оцінюють свої потреби та хочуть соціалізації, адаптації в громаді, пошуку друзів, цікавого дозвілля, щасливого дитинства тощо.

«Участь у майстер-класі – це дуже розвиває, і зовсім інші відчуття, ніж навчання в школі. Ти працюєш своїми руками, дізнаєшся нове, створюєш своє, спілкуєшся з іншими», – зазначила учасниця Анна, переселенка зі Сходу, яка брала участь у майстер-класі з гончарства.

Громадській організації «Центр громадської адвокатури» в 2023 році, реалізуючи проєкт «Місцеві майстерки та творчі заняття: допомога маленьким внутрішньо переміщеним українцям», у рамках проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу, вдалося залучити більше як 300 учасників до 11-ти творчих занять у місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб, а також у громадах Львівської області.

До проведення майстер-класів залучено локальних майстрів різноманітних профілів, у тому числі за «сезонною тематикою». Діти та їхні батьки не лише створювали готовий виріб, а й дізнавалися про традиції, місцеві звичаї та особливості, ділилися своїм досвідом та звичаями свого регіону. Багато заходів були присвячені традиційним народним заняттям та припадали на передсвятковий період, і учасники навчалися новому в прикрашанні, декоруванні та створенні власних тематичних святкових декорацій чи виробів, ручної роботи тощо.

Учасники майстер-класів брали участь у таких заходах: традиційне писанкарство, святковий декор з паперу, створення святкової м’якої прикраси, створення букетів із верби, бойківська писанка, створення солом’яного декору, гончарство, миловаріння, екосувенір – «Кактус із сіна», створення ляльки-мотанки та презентація традиційного українського вбрання. Також учасники майстерок та занять долучаються до просування традицій та поширення досвіду серед інших дітей та молоді.

Так, учасниця майстер-класу з розпису бойківської писанки Настя зазначила, що ніколи не розмальовувала писанки і буде вдома це робити, показувати іншим і розповідати про традиції та техніку. Також, як сказала Настя: «Сподобалось дуже розмальовувати, це терплячим потрібно бути, це допомагає зосередитись, і дуже цікаво, як з’являється малюнок після роботи з воском».

Особливістю проєкту «Місцеві майстерки та творчі заняття: допомога маленьким внутрішньо переміщеним українцям» є те, що зусилля об’єднують не тільки «класичні» тренери з освіти та інтеграції з громадського сектору, але долучаються й місцеві майстри та майстрині, які займаються автентичними майстер-класами для дітей та молоді щодо локальних традицій, ремесел, організовують цю роботу в цікавій формі з використанням дрібної моторики, інтерактивним спілкуванням, що дає більші результати.