Соломоплетіння, свічникарство, ткацтво, гончарство – для українців було і сакральним мистецтвом, арт-терапією і необхідністю: підсумки майстерок для дітей проєкту «Рука в руці»

Соломоплетіння, свічникарство, ткацтво, гончарство  – для українців було і сакральним мистецтвом, арт-терапією і необхідністю: підсумки майстерок для дітей проєкту «Рука в руці»

У Львівській  області  проведено майстер-класи в рамках проєкту Центру громадської адвокатури «Майстерки для інтеграції та порозуміння дітей та молоді в громадах Львівщини «Рука в руці». Діяльність здійснюється за сприяння Карпатського Фонду та фінансування COFRA та Foundation de France.

Залучено 132 особи з числа цільової групи до участі в передбачених заходах проєкту другого періоду, 135 осіб у першому етапі реалізації проєкту, загалом 267 в рамках проєкту. Діти із сімей внутрішньо переміщених осіб, із сімей військовослужбовців громад, інші соціально вразливі мали змогу зайнятись арт-терапією. Також це сприяло комунікації та взаєморозумінню, дізнавались про цікаві традиції та забуті ремесла, частувались смаколиками.

В другому періоді реалізації проєкту проведено 5 інтерактивних майстер-класів в громадах Львівської області, загалом 10 майстерок протягом проєкту. Кожна із них була унікальною,  адже залучено народних місцевих майстрів та майстринь, які зберігають традиції та давні технології крафтярства (воскове свічникарство, солоплетіння, виготовлення оберегів, дідухів, прикрас власноруч із природних матеріалів, валяння вовни тощо). Заняття були адаптовані під цільову групу проєкту. При цьому враховувались святкові традиції,  розповідалась історія та походження, бралась до уваги  сезонна наявність матеріалів.

11  листопада 2023 р. проведено майстерку  у  Тростянецькій громаді Стрийського району Володимиром Мишолівським та Галиною Ланчевич. Вона стосувалась  виготовлення певучків та  оберегів-сердець з соломи. Наперекір усім  тривогам, наша творча зустріч відбулася і дякуючи захисникам , які тримають над нами небо, заняття пройшло спокійно. Хлопчики і дівчатка уважно спостерігали за вправними руками Володимира, уважно слухали і вчилися техніки виконання. Також діти мали змогу поспілкуватися, послухати цікаві історії та отримати гарний результат.

Згодом 17 листопада  проведено майстер-клас та творчі заняття у Мурованській громаді. До створення святкового настрою та чудової декорації залучено молодь громади, які формували композицію з екологічних матеріалів. Під керівництвом майстрині Тетяни Бабюк  діти та молодь створювали різдвяний підсвічник, який стане окрасою святкового столу та створить гарний настрій в домі.

27 листопада черговий майстер-клас відбувся в Червонограді. Майстриня Ірина Пархоменко – цікаво покроково показала та розповіла про виготовлення оберега – «Ангела захисника». Майстер-клас розпочався з дружнього співу колядки та продовжився створенням ангела-оберегу руками діточок. Виготовили ангелика як захисника для малечі, їхніх батьків, рідних, так і  наших охоронців. На завершення, стуливши в долоньках жовто – блакитних ангеликів, діти загадували мрії та бажання.

В Сокальській бібліотеці для дітей під керівництвом Олі Чесак та Вікторії Ямборко, Аліни Ярової, відбулася майстерка, під час якої діти створювали також Різдвяного ангела, проте із інших матеріалів та іншим способом. На жаль, це заняття відбувалось без електроенергії. Так, учасникам майстер-класу довелося працювати без елекроенергії, але це не вплинуло на передсвятковий настрій та створювані вироби. Традиційно в Україні прикрашали дідух чи ялинку, або як ще на нього казали «деревце», прикрасами зробленими власноруч. Неодмінним атрибутом завжди був різдвяний ангел.

Завершальним у  святковій обстановці відбувся майстер-клас зі створення різдвяної свічки у селі Липівка. Проводився майстер-клас під керівництвом воскового  майстряра Володимира Мишолівського. Діти самостійно створили еко-свічку з бджолиного воску та декорували її натуральними природними елементами. Така прикраса допоможе створити святковий настрій в домівках, а також навчить дітей використовувати давні природні матеріали.

Ініціатива «Рука в руці» була започаткована у 2022 році організацією за підтримки Карпатського фонду як реагування на виклики воєнної повномасштабної агресії для допомоги дітям, молоді та їхнім сім’ям. Згодом її було підтримано іншими грантодавцями, долучились партнерські органи місцевого самоврядування та установи, що дозволило системно працювати із громадами Львівщини. Із часу започаткування  вдалось провести 57 майстер-класів  та творчих занять щодо збереження та промоції давніх традицій та ремесл. Активно включились в роботу заклади та установи громад, громадські ініціативи, молодіжні громадські ради, які системно проводять заняття для дітей та молоді.