Сприяння інтеграції та адаптації ВПО шляхом посилення взаємодії та застосування механізмів громадської участі: екватор впровадження проєкту

Сприяння інтеграції та адаптації ВПО шляхом посилення взаємодії та застосування механізмів громадської участі: екватор впровадження проєкту

Для частини вимушених переселенців Золотниківська громада Тернопільської області громада стала вже і домом. У липні 2023 р. прийнято програму заходів інтеграції та соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб, що сприяє інтеграції внутрішньо переміщених осіб в громаду, де вони проживають, отримують муніципальні послуги.

Програма заходів сприяння адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб, що проживають у Золотниківській територіальній громаді,  на період 2023-2025 років  включає  сім основних напрямків.

Допомога у впровадженні цих заходів стала метою проєкту «Сприяння інтеграції та адаптації ВПО Золотниківської громади Тернопільської області шляхом посилення взаємодії та застосування механізмів громадської участі», що реалізується ГО Центр громадської адвокатури за підтримки Європейського союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».

Проєкт включає декілька напрямів роботи, які стосуються посилення знань та можливостей мешканців, внутрішньо переміщених осіб, представників органу місцевого самоврядування, установ, громадських та молодіжних ініціатив щодо спільної комунікації, створення механізмів громадської участі, вироблення рішень щодо вирішення викликів та їхнього впровадження в громаді.

18 вересня проведено обмін досвідом щодо організування роботи в громадах з адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб. Метою заходу стало вивчення практичного досвіду роботи громад із внутрішньо переміщеними особами, соціально вразливими групами, забезпечення проживання у місцях компактного проживання, створення умов для задоволення потреб,  у тому числі   із застосуванням соціального підприємництва, енергозабезпечення,  практик інтеграції  соціально вразливих груп в громади,  покращення організації надання муніципальних послуг, активізації  нових мешканців до «самозарадності», реалізації ініціатив у сфері підприємництва, використання механізмів громадської участі.  Проведено обмін досвідом із Тростянецькою громадою  Львівської області та Золотниківською громадою Тернопільської області,  у тому числі центрами, які дали прихисток переселенцям  при Марійському духовному центрі «Зарваниця», молодіжними громадськими радами та громадськими активами.

Представники вивчали досвід місцевого розвитку та забезпечення допомоги в Золотниківській громаді, в якій діє соціальне підприємництво, наявні приклади безвідходного агровиробництва та енергозабезпечення, що дозволяє забезпечувати перебування ВПО та допомагати соціально вразливим групам населення, впроваджувати соціальні проєкти.

Обидві громади є сільськими громадами із значим потенціалом, прикладами впровадження соціальних проєктів, прагненням до розвитку та підвищення якості життя для мешканців, у тому числі тих, які були змушені покинути свої домівки через повномасштабне воєнне вторгнення та поселитись у громади Західної України.

13 листопада 2023 року в селі Зарваниця проведено інтерактивний тренінг для молоді, дітей, сімей ВПО та активних молодих людей громади. Молодь, учні, представники молодіжних ініціатив, молоді мами – переселенки із дітками, сім’ї із дітьми, які є внутрішньо переміщеними особами, стали учасниками тренінгу. Відбулось знайомство у неформальних умовах представників молодіжних ініціатив, осередків громадськості, осередків проживання внутрішньо переміщених осіб.

Учасники взяли участь у спільному навчанні, посилені знань, формуванні навичок в комунікації між собою через спільні заходи та ініціативи. Заплановано була участь меншої кількості учасників, що зареєструвались, проте в Маріїнському центрі Зарваниці зібрались більше сорока учасників із активних молодих мешканців та переселенців. «Інтерактив», – це завжди краще більше учасників, ніж ті, що реєструвались. Ми підтримуємо активність, коли це стосується громадської в невеликих громадах, – це добре, коли приходять усі охочі. Це більше думок, обговорень, ті, хто хоче – потім це застосує, хтось ознайомиться, хтось буде активним у громаді, а ще певно була «інклюзія», – зазначив керівник проєкту Ярослав Хауляк.

Після навчання учасники «закріпили» взаємодію – спільно із мешканці та переселенці дізнавались про традиції, робили дідуха, прикраси, перевесла, займались арт-терапією та неформально спілкувались.

Також громадська організація «Центр громадської адвокатури» провела навчальний тренінг щодо застосування механізмів громадської участі, які доступні в невеликих громадах у період воєнного стану. Проведено захід  із внутрішньо переміщеними особами, активними мешканцями в селі Зарваниця Золотниківської громади.

Вимушено переміщені особи попри щоденне забезпечення потреб, почали думати над тим,  як бути залученими і до процесів, які відбуваються в громаді. Вони прагнуть мати можливість висловити власну думку та бачення процесів, що в ній відбуваються, а також долучатись до розвитку громади.  Прийнята Програма заходів сприяння адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб, окрім покращення якості муніципальних послуг та інших загальних питань розвитку громади, передбачає залучення переселенців  до участі в громадських ініціативах та житті громади, у тому числі для молоді, жінок, дітей, людей похилого віку.

Учасники взяли участь в навчаннях, роботах в групах, плануванні заходів в громаді. Вони ознайомились із  можливостями впливу на рішення та участі в житті громади,  що таке статут територіальної громади, як визначати потреби внутрішньо переміщених осіб, формували бачення вирішення, які можливості передбачено, звідки дізнаватись інформацію, як шукати ресурси та оцінювати власні спроможності,  планувати ініціативи та реалізовувати. Під час роботи у групах учасники проговорили місцеві механізми громадської участі з практичної сторони та як на рівні з мешканцями бути активним у житті громади, через участь вирішувати проблеми спільнот.

14 листопада 2023 року в громаді проведено навчальний тренінг щодо механізмів громадської участі на місцевому рівні та як їх «втілити» у життя для застосування.

Завданням стало посилити компетенцію та спроможність  представників органів місцевого самоврядування, активістів щодо можливостей  участі місцевих жителів та інтеграції внутрішньо переміщених осіб, які тривалий час проживають в громаді, та по суті вони вже стали мешканцями громади. Також навчання започаткувало роботу із обговорення порядку реалізації механізмів громадської участі, який має бути передбачений на місцевому рівні та у місцевих нормативно-правових актах.

Так під час навчання обговорювали із учасниками, що таке Статут територіальної громади, адже Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» вказує, що більшість механізмів громадської участі на місцевому рівні мають визначатись цим документом. Також навчання стосувались питань, якими можуть бути складові Статуту, які механізми передбачено в законодавстві та як це працює, які можливості є в громаді щодо громадської участі та що потрібно включити у Статут громади, «місцеві особливості», роль внутрішньо переміщених осіб в громаді, як залучення допомагає попередити соціальні протиріччя та стає ресурсом для місцевого розвитку. Учасники посилили знання та розуміння щодо різних механізмів громадської участі – громадські слухання, загальні збори, місцеві ініціативи, громадські бюджети, підтримка громадських ініціатив, петиції та інше.

Також було прийнято розпорядження про створення робочої групи із розробки проєкту Статуту Золотниківської громади, затверджено Положення про про діяльність робочої групи з розробки  проєкту Статуту Золотниківської територіальної громади, тривають напрацювання та обговорення.

Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».