Майстерки для дітей «Рука в руці» в невеликих громадах: семінар-обмін представників культури, активістів та майстрів

Майстерки для дітей «Рука в руці» в невеликих громадах: семінар-обмін представників культури, активістів  та майстрів

19 серпня 2024 року проведено семінар-обмін щодо результатів проєкту.

Учасниками зустрічі стали представники громад, які брали участь у проведенні майстерок, представники закладів культури, майстри та майстрині.

Вони поділилися враженнями про заходи, обмінялися досвідом та надихнулися новими творчими ідеями.

Програма була дуже насиченою. Спочатку  відбувся круглий стіл в навчально-методичному центрі культури і мистецтв Львівщини, на якому обговорювались результати проєкту, сучасні виклики та подальші плани. Згодом відбулась екскурсія до села Унів. Також під час семінару-обміну учасники відвідали село Лагодів, де дізнались про давні традиції та історію ремесл. Лагодів славиться соломкоплетінням, що включає і заготівлю сировини, і виготовлення виробів. В селі засновано  майстрами школу щодо просування та навчання цього ремесла та традицій.

Отож залучені представники громад-організатори і майстри не тільки обмінялись досвідом, планами та обговорили проблеми, але й  отримали також «ретвіт», щоб працювати із своєю цільовою групою, запобігати власному професійному вигорянню в сьогоднішніх складних воєнних умовах.

Нагадаємо, що в рамках проєкту проведено 19 майстер класів, до яких залучено 506  дітей та молоді, з запланованих 375, 8 народних майстрів та майстринь. Діти  та молодь, у тому числі ВПО та із сімей військовослужбовців в невеликих населених пунктах мали можливість пройти певну арт-терапію, дізнатись про традиції, самостійно змайструвати вироби. Майстерки враховували наявність природних матеріалів,  учасники дізнавались про стародавні українські традиції та побут. До допомоги долучився бізнес, органи місцевого самоврядування, заклади культури, народні майстри та майстрині.

Діяльність проводиться в рамках ініціативи ГО «Центр громадської адвокатури»  «Рука в руці». Вона була започаткована у 2022 році організацією за підтримки Карпатського фонду як реагування на виклики воєнної повномасштабної агресії для роботи із дітьми та постраждалими сім’ями. Згодом нас підтримали інші грантодавці.

З лютого 2024 року знову підтримано майстерки, а також даний захід в рамках проєкту «Майстерки  та інтерактивні заняття для дітей та молоді «Рука в руці» в невеликих громадах Львівщини» Карпатським фондом за фінансової підтримки Фонду Солідарність, Франція.