Застосування механізмів громадської участі сприяє інтеграції нових жителів громад

Застосування механізмів громадської участі сприяє інтеграції  нових жителів громад

У Золотниківській громаді реалізовано заходи та діяльність в рамках проєкту сприяння інтеграції та адаптації внутрішньо переміщених осіб шляхом посилення взаємодії та застосування механізмів громадської участі.

Розміщенням та забезпеченням переселенців займалися як керівництво громади, центр у с. Зарваниця, так і волонтери, а також долучалися чи не кожен мешканець – пропонуючи допомогу у повсякденному житті. Ситуація є динамічною та постійно змінюється. Багато людей змінили своє місце перебування, але є і такі, хто до сьогодні залишається жити у громаді. В першу чергу це категорія соціально вразливих осіб, сім’ї з дітьми, багатодітні сім’ї з територій, що охоплені військовими діями.

Як для мешканців, так і для влади важливим є комунікація та обмін інформацією, щоб реагувати на виклики та потреби місцевих мешканців, а також жителів, які вимушено знайшли свій притулок в населених пунктах громади. Практично від початку найактивнішого періоду переселення і до сьогодні з громадою працюють представники організації. Завданням є у першу чергу ефективна комунікація та діалог у громаді. Проведено ряд навчань, майстер-класів та семінарів з внутрішньо переміщеними особами, а також місцевими мешканцями, розроблено проєкт Статуту громади.

У лютому  цього року проведено чергову зустріч, яка мала на меті знайомство у формі екскурсії із роботою Золотниківської сільської ради, закладів медицини, освіти, культури, системою роботи місцевого самоврядування в громаді. Ділилися думками щодо послуг в громаді, роботи центру надання адміністративних послуг, медичних, освітніх та культурних закладів. Представлено учасникам механізми громадської участі, які можна застосувати у  громаді.

Для внутрішньо переміщених осіб та мешканців проведено навчання щодо планування та реалізації ініціатив та інструментів громадського залучення в громадах. На жаль, ВПО пережили шок в своєму житті, та багато втратили або ж втрачають. Після двох років реабілітації звичайні українці, які не мали жодного досвіду громадської діяльності, все ж навчаються активності, готові спробувати організувати ініціативи.

У Шевченкові дні навчались, спілкувались та дізнавались про інструменти громадської участі, читали, а також смакували місцеву піцу – від малого до найстарших, хто проживає у прихистках.

18 березня відбувся інтерактивний тренінг з молоддю. У ході тренінгу відбулося знайомство у неформальних умовах представників молодіжної громадської ради, осередків громадськості, осередків проживання ВПО, а також спільне навчання та посилення знань, формування навичок.

На тренінгу говорили про розвиток компетенцій самопрезентації та комунікації, обговорювали що таке молодіжна громадська рада, громадські організації та які форми об’єднань ще існують. Ділилися досвідом попередньої співпраці і представили як працює рада в громаді. Вивчали, що таке проєкт, ініціатива, що таке Статут громади і що в ньому передбачають. Обговорили з учасниками практику планування наступних заходів (місцевих громадсько-публічних ініціатив), важливість планування діяльності та командної роботи.

Важливим стало обговорення мотивації участі в громадському житті, досвіду громадської участі в житті громади для молоді в подальшому професійному житті.

Після ряду тренінгів та обговорень молодь громади, представники молодіжної ради та внутрішньо переміщена молодь реалізували культурно-мистецьку ініціативу.  За задумом учасників на зустріч з молоддю було запрошено відому львівську дизайнерку Світлану Майстриню, яка має досвід створення та продажу прикрас в етнічному стилі понад 10 років.  Учасники зустрічі мали можливість особисто спробувати створити біжутерію з каміння, скляних та металевих деталей.  Надихнувшись творчою роботою та виставкою робіт, які представила гостя, виникла ідея створення різних прикрас, зокрема дівчатами громади та продаж їх на місцевих ярмарках, а виручені кошти передавати на потреби ЗСУ.

Також мешканці організовували толоку та садили кущі, здійснювали озеленення. Маленькі ініціативи є дуже важливими. Перш ніж будувати великі плани – потрібно реально оцінювати ресурси, а також  -хто ці плани впровадить.

Розпорядженням сільського голови від 25.12.2023 р. №147-од «Про створення робочої групи із розробки Статуту Золотниківської територіальної громади» створено робочу групу та затверджено Положення про неї. Статут громади розробляється з метою врахування історичних, національно-культурних, соціально-економічних та інших особливостей здійснення місцевого самоврядування. Також документом визначаються місцеві механізми громадського залучення та інформування населення. Представники робочої групи з розробки проєкту Статуту Золотниківської громади провели наради щодо розробки основних положень документу та сформували основні положення, проводяться консультації. Також презентовано  механізми громадської участі в документі активним жителям громади, представникам місцевого самоврядування, установ та організацій.

Діяльність проводиться в рамках проєкту «Сприяння інтеграції та адаптації ВПО Золотниківської громади Тернопільської області шляхом посилення взаємодії та застосування механізмів громадської участі», що реалізується за підтримки Європейського союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».