«На каву із сирником до сільського голови» в Золотниківській громаді Тернопільщини

«На каву із сирником до сільського голови» в Золотниківській громаді Тернопільщини
Золотниківська громада Тернопільської області за час повномасштабної війни прийняла значну кількість внутрішньо переміщених осіб. Їх розміщенням займалися як керівництво громади так і волонтери, а також долучалися чи не кожен мешканець пропонуючи допомогу у повсякденному житті.
Ситуація є динамічною та постійно змінюється. Багато людей змінили своє місце перебування, але є і такі хто до сьогодні залишаються жити у громаді. В першу чергу це категорія соціально вразливих осіб, сім’ї з дітьми, багатодітні сім’ї з територій охоплених військовими діями.
Як для мешканців такі і для влади важливим є комунікація та обмін інформацією, щоб реагувати на виклики та потреби місцевих мешканців, а також осіб які вимушено знайшли свій притулок в населених пунктах громади.
Практично від початку найактивнішого періоду переселення і до сьогодні з громадою працюють представники ГО «Центр громадської адвокатури». Завданням, яке ставлять перед собою представники організації – це ефективна комунікація та діалог у громаді. Проведено ряд навчань, майстер-класів та семінарів з внутрішньо переміщеними особами, а також місцевими мешканцями.
Минулого тижня проведено чергову зустріч, яка мала на меті знайомство у формі екскурсії із роботою Золотниківської сільської ради, закладів медицини, освіти, культури, системою роботи місцевого самоврядування в громаді.
«На каву до сільського голови» 18 березня 2024 року зібралися мешканці громади та внутрішньо переміщені особи.
А говорити було про що! Учасникам представлено сільську раду, приміщення Центру надання адміністративних послуг, ознайомлено із роботою сільського голови, виконкому та старост. У ході дискусії дізнавалися про компетенції органів місцевого самоврядування. Ділилися думками щодо мережі послуг в громаді, роботи центру надання адміністративних послуг, медичних, освітніх та культурних закладів.
Окремо обговорили роботу місцевого бізнесу та робота домогосподарств, можливості працевлаштування постійного та сезонного.
Представлено учасникам механізми громадської участі, які заплановано внести в опрацьований Статут Золотниківської громади.
Активне обговорення та дискусія дала можливість зрозуміти думки мешканців, бачення підходів до вирішення певних проблемних питань життєдіяльності, які будуть втілюватися у майбутньому Статуту громади та в робочих документах сільської ради.
Захід реалізований в рамках проєкту «Сприяння інтеграції та адаптації ВПО Золотниківської громади Тернопільської області шляхом посилення взаємодії та застосування механізмів громадської участі», що реалізується ГО Центр громадської адвокатури за підтримки Європейського союзу/ European Union in Ukraine та Міжнародний фонд “Відродження” в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».