Охорона довкілля серед пріоритетів: триває впровадження заходів Стратегії Тростянецької громади

Охорона довкілля серед пріоритетів: триває впровадження заходів Стратегії Тростянецької громади

Вже протягом кількох років Тростянецька громада Львівської області працює над питаннями розвитку природоохоронних заходів, а у 2021 році Тростянецька сільська рада прийняла Стратегію охорони довкілля громади на 2021-2025 рр.

Такий документ став підкресленням важливості створення якісного природного довкілля громади, поєднання зусиль керівництва громади, місцевого бізнесу, мешканців та науковців для вирішення першочергових завдань збереження природних ресурсів та сталого розвитку громади.

Документом виокремлено чотири стратегічні цілі громади:
– «Чисте довкілля»;
– «Енергоефективна громада»;
– «Стале та ефективне використання надр»;
– «Громада науково обґрунтованих рішень».

У відповідних розділах прописано заходи, завданням яких є створити умови для сталого розвитку громади.
Особливо важливими питання охорони довкілля постають під час повномасштабної збройної агресії та обмеженого бюджетного фінансування. Існування ж Стратегії дозволяє залучати додаткові позабюджетні ресурси на вирішення найважливіших завдань.

Зокрема, вже у 2022 році, спільно з партнерськими громадськими організаціями, вдалося провести навчання та тренінги із залученням науковців та профільних спеціалістів щодо функціонування об’єктів природно-заповідного фонду на локальному рівні. Проведено тренінги, ведеться робота щодо впровадження системи енергомоніторингу в приміщеннях об’єктів комунальної власності. Заплановано заходи щодо роботи з місцевим населенням з питань охорони довкілля, поводження з відходами та взаємодії з об’єктами природно-заповідного фонду.

Заходи реалізуються в рамках проєкту «Підтримка впровадження Стратегії охорони довкілля в Тростянецькій громаді Львівської області», що реалізується ГО «Центр громадської адвокатури» у партнерстві з Тростянецькою сільською радою за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety.