Підтримка процесів децентралізації в частині добровільного об’єднання громад у Львівській області

Період реалізації: листопад 2015р. – вересень 2016р.

З листопада 2015 року стартував проєкт «Підтримка процесів децентралізації в частині добровільного об’єднання громад у Львівській області». Виконавцем проекту є: ГО «Центр громадської адвокатури». Проєкт став  одним із 23 таких же проектів в Україні, що фінансується Європейським Союзом в рамках проекту «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», що реалізується Інститутом громадянського суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа та низкою інших організацій за підтримки програми «РАДА» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) і програми DESPRO.

Проєкт спрямований на сприяння процесу формування спроможних територіальних громад у Львівській області.

Проєктом пропонується, в першу чергу показати економічне обґрунтування необхідності об’єднання громад і наступне – це безпосереднє пряме спілкування з місцевими жителями. Акцент робиться саме на громадах, а не на їх представниках (головах рад, депутатах).

Завданнями проекту є забезпечити практичне об’єднання спроможних громад, стимулювати та всіляко сприяти такому ж об’єднанню в інших громадах; розробити стратегії економічного розвитку новосформованих громад, спрогнозувати обсяги надходжень до бюджетів таких громад, визначити основні напрями розвитку громад; підвищити кваліфікацію голів, депутатів та інших працівників об’єднуваних громад для роботи в нових умовах; створити реальні механізми участі жителів громад у процесах формування та реалізації місцевої політики, вирішення місцевих проблем; популяризувати результати проекту та поширити інформацію у ЗМІ.

Демонстрація успішності розвитку окремих громад, популяризація громадської активності буде здійснена із широким залученням ЗМІ та, зокрема, шляхом запуску на місцевому телебаченні відповідної програми.