Розвиток механізмів місцевої демократії в об’єднаних територіальних громадах Львівської області

Період реалізації: жовтень 2017 р. –  травень 2018 р.

В межах діяльності здійснено детальний аналіз стану комунікації в громадах, залучення жителів до процесів управління нею, використання інструментів громадської участі.

Крім цього, проєкт базується на створенні нормативних умов для розвитку механізмів громадської участі в об’єднаних громадах, де з цим є певні проблеми. А також вжиття заходів щодо покращення їх функціонування там, де вже вони є.

Зокрема, розроблення нормативних документів для цільових громад та надання консультацій і підтримки для решти громад та їх ініціативних груп. За бажанням громад, передбачається надання їм допомоги в розробці та впровадженні статутів, положень про громадські слухання, загальні збори, місцеві ініціативи, бюджетних регламентів, порядків управління комунальним майном в громадах та ін. Сам процес прийняття таких документів, стане своєрідною школою для апробації в громадах механізмів громадської участі, зокрема громадських слухань, загальних зборів, тощо, які проводитимуться в процесі прийняття таких актів. Представники громад, їх жителі можуть звертатися до експертів центру за наданням допомоги та консультації із цих питань.

Основна робота проєкту зосереджена в чотирьох цільових об’єднаних громадах, з якими Центр вже мав досвід співпраці, та яким надавалася допомога в розробленні проектів статутів і де зараз стоїть завдання із їх впровадження. В таких громадах проведено безпосередні інформаційні зустрічі, представлення можливостей участі, успішних практик, які є в інших громадах з метою активізації місцевого населення. Мається на увазі представлено успішні практики функціонування громадських організацій, органів самоорганізації населення, різних консультативно-дорадчих органів тощо. Також безпосередня участь у засіданнях робочих груп з розробки нормативних документів в громадах, надання виїзних консультацій, допомога в організації і проведені в громадах громадських слухань, загальних зборів тощо.

Проєкт реалізовано за підтримки програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”.