Золотниківська громада Тернопільської області працює над соціальною адаптацією та інтеграцією внутрішньо переміщених осіб

Золотниківська громада Тернопільської області працює над соціальною адаптацією та інтеграцією внутрішньо переміщених осіб

Військова агресія росії зумовила нові виклики перед громадами, куди від початку збройного конфлікту змушені були  переселитись мешканці регіонів, що охоплені повномасштабним вторгненням. Більшість спочатку внутрішньо переселених осіб обирає для свого проживання міста, водночас не  маючи достатньо ресурсів та можливостей вони шукають прихисток і в сільських місцевостях, де громади та організації облаштовують вільні приміщення для потребуючих проживання.

З кінця 2022 року у  Тернопільській області працює проєкт «Інтеграція та соціальна адаптація внутрішньо переміщених осіб у Золотниківській громаді Тернопільської області», який має завдання напрацювання моделей соціальної інтеграції внутрішньо переміщених осіб у громаду.

Вже проведено ряд зустрічей з представниками влади Золотниківської громади та внутрішньо переселеними особами, що проживають в громаді.

Реалізація проєкту сприятиме інтеграції внутрішньо переміщених осіб в громадах, де вони проживають. Для ВПО важливим є питання отримання адміністративних послуг, послуги у сфері освіти, соціального захисту, допомоги в адаптації, проживання та зайнятості, медичних послуг протягом тривалого часу або постійно. Під час проведених  зустрічей з переміщеними особами виявлено потреби та запити, які стосуються не тільки безпекових та гуманітарних питань. Важливим інструментом є налагодження комунікації та діалогу між сторонами, чому сприяють спільні заходи.

Важливим завданням поставлено розгляд механізмів планування вирішення потреб задоволення на системній основі, налагодження комунікації між владою, установами та організаціями, бізнесом,  внутрішньо переміщеними особами, залучити їх до прийняття рішень, участі у житті громади, а відповідно, сприяти інтеграції в громаду та її розвитку.

Проєкт «Інтеграція та соціальна адаптація внутрішньо переміщених осіб у Золотниківській громаді Тернопільської області» реалізується ГО «Центр громадської адвокатури» за підтримки Програми «Демократія і належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».