Звіт організації за 2022 рік

Звіт організації за 2022 рік

Війна змінила життя багатьох українців та громадських організацій. Наша  команда та організація також не стала винятком. Огляд роботи Громадської організації «Центр громадської адвокатури» за 2022 рік.

Шановні колеги та партнери!

Пропонуємо Вашій увазі огляд роботи Громадської організації «Центр громадської адвокатури» за 2022 рік.

Військова агресія рф змінила життя багатьох українців та громадських організацій. Наша  команда та організація також не стала винятком.

Попри те, що ми знаходимось у Львівській області, яка вважається відносно спокійною для проживання, наша команда і члени їхніх сімей стикнулись під час війни також із небезпеками, переживаннями, відчаєм та безпорадністю, втратою мотивації працювати, бажанням покинути із сім’ями країну тощо.  Ми як громадська організація, що сповідує гуманні цінності, відношення до Людини та її Прав як одну із провідних основ роботи організації, не були готові і не готові зараз приймати  можливість  війни  у цьому сторіччі та  агресію рф в нашій країни.

Водночас, знайшовши внутрішні ресурси і розуміючи, що країну, в якій ми жили із сім’ями та працювали як організація 17 років над важливими реформами, борючись за Права Людини, пройшовши допити та участь у справах як  «іноземних агентів» під час Майдану, не зможемо покинути її та наша допомога є потрібною. Ми розпочали  у перші місяці як усі – долучались до перевезень людей, благодійних та волонтерських ініціатив, переважно гуманітарних та безпекових. Згодом ми почали працювати із підтримкою ініціатив за допомогою польських партнерів.  Нам стало зрозуміло, що  в Україні є чудові господині, які роблять вареники, годують фронт і переселенців, молодь і люди похилого віку плетуть якісні сітки, є транспортники, які надають допомогу у перевезенні. І ця самоорганізація працює добре.

Ми почали згадувати свої сильні сторони у Стратегії розвитку організації, яка на жаль стала просто не потрібна на сьогодні. Все змінилось, і ми мали змінювати та адаптувати свою роботу. Водночас використовуючи свій потенціал та знання. Тому ми активно, і майже інтуїтивно, адаптовували свою діяльність. Від підтримки громадських ініціатив ми перейшли до соціальних послуг, які не були здатні забезпечити громади, згодом – до проєктів соціальної інтеграції внутрішньо переміщених осіб, продовжили правову допомогу для ініціатив, реалізацію міжнародного проєкту з врахуванням нових реалій, завершили  проєкт розробки стратегії охорони довкілля для громади, та вже маємо бачення як цей досвід застосувати для відновлення територій з врахуванням зеленого курсу. Також  разом із колегами із різних регіонів відновили роботу Ресурсного центру із розвитку місцевої демократії, адже воєнний стан не може бути підставою повного обмеження можливостей доступу до публічної інформації та громадської участі у прийнятті рішень.

Ми вдячні за підтримку нашим партнерам та грантодавцям, а саме  Fundacja dzialan edukacyjnych KreAdukacja (Польща), Міжнародному фонду “Відродження” (програма “Демократія і належне врядування”), Карпатському фонду, Foundation de France, Fundacja Liderzy Przemian, Фонду “Боруссія” в  рамках реалізації ініціативи “STP для України”, що фінансується з коштів Польсько-Американського Фонду Свободи, Європейському Союзу в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety, Мережі ресурсних центрів із розвитку місцевої демократії. Також територіальним громадам, їхньому керівництву, органам освіти, культури, соціального захисту, установам, які стали партнерами в реалізації ініціатив для ВПО, бізнесу, місцевим майстрам та  майстриням, тренерам, локальному бізнесу, які співпрацюють із нами.

Все буде Україна!

Посилання на ЗВІТ