В Золотниківській громаді Тернопільщини працювали над програмою заходів інтеграції та соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб

В Золотниківській громаді Тернопільщини працювали над програмою заходів інтеграції та соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб

Однією з громад, які стали прихистком для внутрішньо переміщених осіб за час військової агресії, стала Золотниківська громада Тернопільської області. Тут знайшли тимчасовий та постійний прихисток кілька сотень осіб з регіонів, які охоплені військовими діями. Кожен з власною історією та потребами – від маленьких до осіб поважного віку.

Спільно з громадською організацією «Центр громадської адвокатури» внутрішньо переміщені особи, органи місцевого самоврядування, установи та організації шукали шляхи соціальної адаптації в новому середовищі. Обговорювалися, зокрема, питання соціальної адаптації дітей та молоді, надання адміністративних, соціальних послуг та інших муніципальних послуг, пошуку можливостей працевлаштування та самореалізації, посилення голосу у прийнятті рішень.

Діяльність проводилася в рамках проєкту «Інтеграція та соціальна адаптація внутрішньо переміщених осіб у Золотниківській громаді Тернопільської області», що реалізовано ГО «Центр громадської адвокатури» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»

Метою проєкту стало напрацювання моделей соціальної інтеграції внутрішньо переміщених осіб у громаду, об’єднання зусиль влади, громадськості, ВПО, організацій для розробки механізмів у сфері організування муніципальних послуг у громаді та інших дотичних сфер. Важливими були участь внутрішньо переміщених осіб, налагодження комунікації між владою та внутрішньо переміщеними особами, залучення їх до прийняття рішень, участі у житті громади, а відповідно, сприяння інтеграції в громаду, тому проводились фокус-групи, обговорення та зустрічі, а також заходи із арт-терапії із народними майстрами та майстринями.

На початку липня Золотниківською громадою прийнято програму заходів інтеграції та соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб, що сприятиме інтеграції внутрішньо переміщених осіб в громаду, де вони проживають, отримують муніципальні послуги, послуги у сфері освіти, соціального захисту, медичні послуги та планувати вирішення інших заходів, які із залученням  різних ресурсів  можна здійснити на місцевому рівні.

Програма заходів сприяння адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб, що проживають у Золотниківській територіальній громаді,  на період 2023- 2025 років  розроблена із врахуванням напрямків та завдань розвитку громади в рамках Стратегії розвитку Золотниківської об’єднаної територіальної громади на період 2019-2026 років, положень Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20 жовтня 2014 року, Розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 квітня 2023 р. № 312-р «Про схвалення Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023-2025 роках» та іншого законодавства в цій сфері.

Програма  включає  сім основних напрямків: покращення якості адміністративних, освітніх, медичних та інших муніципальних послуг; правові умови для участі мешканців та ВПО в громаді, у тому числі розробка та прийняття Статуту громади; підвищення знань та компетенцій працівників органу місцевого самоврядування, установ, організацій щодо роботи із ВПО,  соціально вразливими категоріями населення та посилення участі у житті громади; підвищення  знань ВПО про громаду, її особливості, історію, послуги та можливості участі; залучення ВПО  до участі в громадських ініціативах, у тому числі молоді, жінок, дітей, людей похилого віку; сприяння забезпеченню потреб та задоволення інтересів ВПО та інших соціально вразливих груп населення у гуманітарних питаннях, безпеці, працевлаштуванні, самореалізації; покращення якості життя людей похилого віку.

Одним із основних принципів реалізації заходів програми є покращення якості послуг, створення умов для розвитку громади, посилення громадської участі, які є доступними не тільки для певної цільової групи, але й до заходів можуть долучитись усі, хто проживає на території громади, та скористатись безбар’єрним доступом до покращених послуг та середовища.