Місцеві майстерки та творчі заняття для маленьких  внутрішньо переміщених українців: у Львівській області підвели  підсумки проєкту

Місцеві майстерки та творчі заняття для маленьких  внутрішньо переміщених українців: у Львівській області підвели  підсумки проєкту

Народні майстри та громадські тренери провели 14 цікавих інтерактивних майстер-класів, до яких протягом п’яти місяців долучились понад 300 дітей та членів сімей ВПО, що проживають у Львівській області.

Учасники майстер-класів брали участь у таких заходах як традиційне писанкарство, святковий декор з паперу, створення святкової м’якої прикраси, створення букетів з верби, бойківської писанки, створення солом’яного декору, гончарство, миловаріння, еко-сувенір – «кактус із сіна», створення ляльки-мотанки та інших. Більшість заходів були присвячені традиційним народним заняттям. Діти та їх батьки не лише створювали готовий виріб, а й дізнавалися про традиції, місцеві звичаї та особливості, ділилися своїм досвідом та звичаями зі свого регіону.
Особливістю проєкту «Місцеві майстерки та творчі заняття: допомога маленьким внутрішньо переміщеним українцям» стало те, що зусилля об’єднали не тільки «класичні» тренери з освіти та інтеграції з громадського сектору, але і долучились місцеві майстри та майстрині, які займаються автентичними майстер-класами для дітей та молоді щодо локальних традицій, ремесл, організовують цю роботу у цікавій формі із використанням дрібної моторики, інтерактивним спілкуванням, що дає більші результати.
Заходи відбувалися в рамках проєкту «Місцеві майстерки та творчі заняття: допомога маленьким внутрішньо переміщеним українцям» у Львівській області, що реалізовувався ГО «Центр громадської адвокатури» в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу. Окрім того до організування та допомоги долучились органи місцевого самоврядування, заклади культури та освіти в громадах, установи, де проживають внутрішньо переміщені особи, місцевий бізнес.
Проєкт тривав з березня по липень 2023 року включно.
В червні-липні були проведені майстер-класи, презентація, фотосесія та тур із місцевими крафтярами.
Світлана Майстриня провела презентацію традицій та історії стародавнього українського вбрання. Дітки та сім’ї мали змогу взяти участь у професійній фотосесії. Майстриня розповіла про історію створення, чому так ретельно обирали кольори, візерунки та орнаменти, їхній символізм. Світлана показала особливості одягу в різних куточках України.
В Тростянецькій громаді майстриня Сеньків Світлана розповіла про традиції створення «ляльок-мотанок», адже вона – родинний оберіг українців, який використовується не лише як іграшка, а створювалась для захисту дітей та родини.
24 липня організовано «Тур із місцевими крафтярами», який був досить насиченим та цікавим. Здійснити зажинки та дізнатись про давні традиції та ритуал першого снопа допоміг народний майстер, відомий «дідухо-мейкер» Володимир Мишолівський, який у себе в полі у с. Лагодів висіває різні зернові культури, з яких учасники туру в’язали свій перший сніп. Як відзначив майстер: «Український народ завжди цінував хліб, тому в хліборобській діяльності протягом століть створилися багаті народні традиції, які пов’язані з цим святкуванням.» Кожен учасник створив свій власний сніп з жита, пшениці та вівса, скрутив його перевеслом та прикрасив свій перший цьогорічний сніп, який прикрашає і оберігає Святий вечір, тим самим зберігаючи та передаючи українські народні традиції молодшому поколінню.
Сімейні ферми розповіли про свій досвід унікального локального підприємництва – від ідеї до успішних результатів. Так, на «Банановій фермі» у с. Липники учасники занурились в екзотичні тропіки, побачили як ростуть банани, папая, цитрусові, дегустували варення із вирощених на Львівщині бананів та лимонів.
Учасники відвідали та більше дізнались про сімейне господарство у с. Наварія щодо підтримки равликової ферми. Господиня Ольга Лазарчук провела екскурсію, розповіла про цей вид підприємництва, який сім’я розвивала самостійно, адже була відсутня інформація, мало досвіду, коли з’явилась така ідея. Сьогодні в сімейного господарства є достатньо досвіду та знань, і вони також консультують інших щодо бізнесу. Діти радо знайомились із равликами, дізнавались про процес вирощування, годування та догляду.
У комплексі «Липова долина» на місці стародавнього хутора Радвань займалися гончарством, створили свій унікальний глиняний витвір мистецтва. Також протягом насиченого дня учасники відвідали туристичні об’єкти, які входять до «Львівського Опілля».
Як відзначила молода мама Яна, яка переїхала із дітьми із Запорізької області для проживання у с. Унів: «Проживаю уже рік у Львівській області, але потрапила на таку екскурсію вперше. У дітей багато вражень, відпочили, мабуть, запам’ятається. Дуже незвично, тому що ми почали із традиційного українського поля та майстер-класу щодо обжинків, потім перемістились до «африканської» бананової ферми, дізнались, що існують «равликові ферми», взяли участь та дізнались про гончарство, відвідали багато цікавого. Ми і не знали, що стільки незвичного є у Львівській області, та це роблять звичайні жителі та їхні сім’ї, а не великий бізнес».