«Тур з місцевими крафтярами»

«Тур з місцевими крафтярами»

«Тур з місцевими крафтярами» ми розпочали в селі Лагодів, де нас гостинно запросив на своє поле народний майстер соломкоплетіння Володимиром Мишолівським.

Сьогоднішня пора є знаковою для хліборобів – зажинки, які символізують початок жнив. З цим пов’язано давні українські народні традиції та ритуал зажинання першого снопа. Український народ завжди цінував хліб, тому в хліборобській діяльності протягом століть створилися багаті народні традиції пов’язані з цим святкуванням.

Володимир Мишолівський в себе на городі висіває різні зернові культури, з яких учасники туру в’язали свій перший сніп.

У процесі збору та впорядкування снопа учасники ознайомилися з інструментами для збирання врожаю, самостійно кожен вчився плетінню перевесла, а в процесі обговорювали та ділилися звичаями святкування зажинок.

Кожен учасник створив свій власний сніп з жита, пшениці та вівса, скрутив його власним перевеслом та прикрасив свій перший цьогорічний сніп, який на Святий вечір буде занесений у домівку, тим самим зберігаючи та передаючи українські народні традиції молодшому поколінню.

Наступним пунктом візиту «Туру з місцевими крафтярами»  було переміщення з українських полів на «підльвівські тропіки», а точніше на Бананову ферму, що в селі Липники.

Тут учасники відчули гарячий клімат, в якому зростають екзотичні для нас фрукти. Банан за біологічним типом – ягода, що отримується з культивованих видів роду «Банан».

Також в екзотичних умовах зростають цитрусові, актинідії, папаї, ананаси та інші непритаманні для наших країв рослини…

Під час екскурсії можна було дізнатися як ростуть, що люблять та як готують ці рослини, а на завершення ще і продегустувати дуже смачне бананове та лимонне варення.

Після двох різних кліматичних зон під час попередніх точок  перемістилися до території заспокоєння та медитації – Липової Долини.

У комплексі Липова долина займалися гончарством. Виготовлення виробів з глини потребує заспокоєння та концентрації. Щоб створити свій виріб учасники навчалися поводженню з глиною – як її місити та формувати. Кожен мав можливість створити свій унікальний глиняний витвір мистецтва, а після клопіткої роботи – поласувати смачним обідом.

Четвертий пункт програми «Тур з місцевими крафтярами» був не менш екзотичним та цікавим, ніж перші.

Ми перемістилися в с. Наварія на «Равликову ферму».

Господиня Ольга Лазарчук гостинно провела екскурсію учасникам туру, розповіла про цей цікавий вид фермерства. Равликову ферму протягом останніх років сім’я розвивала самостійно, адже була відсутня інформація про особливості вирощування равликів у наших умовах та мало досвіду, коли з’явилась така ідея.

Сьогодні господарство має достатньо досвіду та знань, що дозволяє також консультувати інших.

Діти з цікавістю знайомились із равликами, дізнавались про весь процес вирощування, годування, догляду, збору та споживання.

Завершальним пунктом було село Новосілка де учасники освіжилися біля джерела та оглянути сакральний комплекс.

Учасники туру з села Унів, внутрішньо переміщені особи, які там проживають на завершальній точці туру поділилися враженнями.

«Тур з місцевими крафтярами»  відбувся в рамках проєкту «Місцеві майстерки та творчі заняття: допомога маленьким внутрішньо переміщеним українцям» у Львівській області, що реалізувався завдяки проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу.