Місцеві майстерки та творчі заняття: перші підсумки допомоги маленьким внутрішньо переміщеним українцям Львівщини

Місцеві майстерки та творчі заняття: перші підсумки допомоги маленьким внутрішньо переміщеним українцям Львівщини

Впродовж  березня-травня 2023 року  проєкт підбиває підсумки першого періоду реалізації.

Метою проєкту є забезпечення допомоги дітям та молоді, які постраждали внаслідок війни та перебувають як внутрішньо переміщені особи у громадах Львівщини, через заняття із місцевими майстрами, участь в творчих заняттях, знайомства із місцевими крафтярами.
Діяльність спрямована на соціальну адаптацію внутрішньо переміщених осіб, які проживають у Львівській області, представлення місцевих традицій та ремесел шляхом залучення локальних майстрів народних промислів.

В рамках проєкту залучено понад 230 учасників, проведено уже дев’ять майстерок у 8 локаціях в області, долучились 9 майстрів народних промислів, 22 партнерів із числа органів місцевого самоврядування, неурядових організацій, місцевого бізнесу.

Багато із маленьких учасників проєкту вказували, що вони «мають бути сильними, щоб підтримати батьків, сестру і брата, ЗСУ та країну». Безперечно, що діти мотивовують жити  і діяти, але діти мають право і мають мати можливості проживати дитинство щасливо, спілкуватись із однолітками, зростати.  Дітки мали можливість більше дізнатись про народні традиції, ремесла та взяти участь у творчих заняттях.

Так у квітні місяці проведено сім майстер-класів. 3 та 6 квітня учасники спільно із народними майстрами та майстринями брали участь у розписі писанок, у тому числі бойківської писанки. Народний майстер Володимир Мишолівський проводив майстер-класи щодо соломкоплетіння, вербових букетів, виготовлення виробів із соломки. На базі комплексу Липова Долина проводився майстер-клас щодо гончарства. Народні майстрині для учасників проводили майстерки щодо великодніх еко-прикрас на кошички. У травні учасники долучились до майстер-класу щодо традицій миловаріння та виготовлення еко-прикрас, еко-букетів до Дня Матері.

Проєкт триває до липня місяця, у другому періоді будуть проводитись фотосесії, майстер-класи щодо стародавньої української моди, тур із крафтярами в області.

Заходи відбуваються в рамках проєкту «Місцеві майстерки та творчі заняття: допомога маленьким внутрішньо переміщеним українцям» у Львівській області, що реалізується ГО «Центр громадської адвокатури» в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу.

#консолідуємосязарадиперемогиУкраїни #цга