Система моніторингу використання публічних коштів «Громадський бюджет» (регіональний партнер)

Період реалізації: січень 2014 р.- січень 2016 р.

З січня місяця 2014 року стартував проєкт «Створення і впровадження державної системи контролю за коштами «Відкритий бюджет». Виконавцем проекту є: ГО «Центр політичних студій та аналітики». Проект фінансується Європейським Союзом.

Регіональні партнери: ГО «Центр громадської адвокатури» (Львівська область), Бюро аналізу політики (Сумська область), ГО «Філософія Серця» (Вінницька область), Фундація сприяння громадянській активності (Херсонська та Харківська області).

Проєкт  включав в себе три компоненти: діяльності з адвокатування прийняття законопроекту № 2012а «Про відкритість використання бюджетних коштів», розробка та впровадження моніторингової системи за використанням бюджетних коштів «Громадський бюджет» у виконавчих органах 5 пілотних регіонів та моніторинг діяльності в галузі державних закупівель.

Система «Громадський бюджет» – це набір програмного забезпечення та Інтернет сайту, який й висвітлює одержання і використання бюджетних коштів для журналістів та звичайних громадян. Особливість цієї системи в тому , що вона дає не тільки загальний огляд використання бюджету, а й дає он-лайн доступ до документів, пов’язаних з використанням бюджетних коштів.

Система «Громадський бюджет» передбачає подачу інформації про бюджет у доступній та простій формі, що підвищує довіру до влади, ефективність планування та реалізації бюджетного процесу, його прозорість, створює умови для залучення громадян.

У кожній пілотній області (Львівська, Сумська, Вінницька, Херсонська та Харківська область)  організовані консультації із основними зацікавленими сторонами, у першу чергу органами влади.

За результатами консультацій створено програмне забезпечення, яке дозволяє створювати звіти про використання бюджетних коштів адаптованих для пересічного громадянина. Також даний компонент передбачає проведення тренінгів громадських активістів та державних службовців які будуть працювати з даною системою.