Моніторинг дотримання трудових прав в Україні

Період реалізації: грудень 2013 р. –  жовтень 2014 р.

Проект «Моніторинг дотримання трудових прав в Україні» реалізується за підтримки Проекту ПРООН «Демократизація і права людини в Україні».

У фокусі уваги даного проєкту є трудові права, які гарантуються як міжнародно-правовими договорами про права людини, що є частиною національного законодавства, Конституцією та іншими законами України. Центральне місце займає Кодекс законів про працю.  Очевидним є те, що правове регулювання умов для реалізації та захисту трудових прав в Україні є застарілим і не відповідає сучасним умовам. Також середовище для реалізації трудового потенціалу із гідним для забезпечення життя людини в Україні не є сприятливим.

В Україні експерти, правозахисники, профспілки наголошують на тому, що у сфері трудових прав як одного із базових економічних прав є значні проблеми. Комплекс міжнародних зобов’язань держави передбачений рядом міжнародних договорів про права людини, в тому числі Міжнародним пактом про економічні, соціальні і культурні права.

В рамках проєкту передбачена діяльність спрямована на підготовку звіту щодо стану дотримання в Україні трудових прав у відповідності із Міжнародним пактом з питань економічних, соціальних та культурних прав. Для підготовки даного звіту проведено ряд публічних заходів, а саме фокус-груп з представниками профспілок і роботодавців, та круглого столу, здійснено аналіз судової практики та звернень громадян до правових приймалень в даній сфері. Також здійснено моніторинг дотримання трудових прав громадян в Україні. Крім того в рамках проєкту буде здійснена інформаційна робота серед цільової групи з метою підвищення їх правової обізнаності щодо своїх прав у сфері трудових відносин.