Посилення децентралізації: антикорупційні політики для нових об’єднаних територіальних громад (партнерський)

Період реалізації: січень-листопад 2019 р.

Проєкт направлено на  підвищення прозорості та підзвітності органів місцевого самоврядування в об’єднаних громадах шляхом запровадження антикорупційних політик у 5 пілотних об’єднаних громадах Харківської, Львівської, Чернігівської, Миколаївської та Луганської областей.

Корупція залишається однією з основних проблем, що перешкоджають реформам України. Децентралізація сприймається як найуспішніша реформа в Україні, але важливо визнати виклики, з якими стикаються об’єднаної громади в процесі об’єднання і своєї діяльності та вчасно протидіяти їм.

Експерти допомогли п’ятьом громадам з пілотних областей розробляти і приймати антикорупційні програми, а також нормативно-правові акти щодо врегулювання конфлікту інтересів.

На неформальних антикорупційних кава-зустрічах місцеві активісти дізнались про міфи щодо корупції, ефективні рецепти протидії та антикорупційну кухню.

Діяльність проєкту посилила комунікацію та співпрацю між місцевими жителями, місцевими органами влади та громадянським суспільством у здійсненні антикорупційної  діяльності на місцевому рівні.

Проєкт впроваджувала Коаліція громадський організацій – Чернігівський Центр Прав Людини, Центр громадської адвокатури, Львів, Громадська ініціатива Луганщини, Фонд розвитку міста Миколаєва та Чугуївська правозахисна група. Організації мають значний успішний досвід забезпечення участі громадськості у місцевому самоврядуванні, аналізу місцевих та національних політик, здійснення профільних реформ, а також протидії корупції шляхом застосування інструментів місцевої демократії.

Проєкт «Посилення децентралізації: антикорупційні політики для нових об’єднаних територіальних громад» реалізується завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії.